Basisch Water

Drink basisch water! Drinkwater/water met een pH-waarde hoger dan 7 wordt alkalisch genoemd. Drinkwater/water dat daarnaast ook nog eens geïoniseerd werd, noemen de meeste mensen echter ook alkalisch of basisch. Dat is natuurlijk ook zo, maar het is maar deels hetzelfde water.

Als er geen sprake is van ionisatie, kan het drinkwater nochtans alkalisch zijn omdat het namelijk zo uit de kraan kan komen (vrijwel overal is dat zo in Nederland) of bij voorbeeld met de toevoeging van limoen/citroen alkalisch is gemaakt.

Is er echter sprake van ionisatie dan wordt het water niet alleen bij opvraag minder sterk of sterk alkalisch, maar wordt de structuur/ de kwaliteiten van het water ook veranderd. Het water bevordert o.a. de opname van mineralen en vitamines.

Bij geïoniseerd alkalisch water heeft de ionisatie aan de zuurstofmolecule ook een extra elektron toebedeeld waardoor deze is veranderd in een antioxidant . Zo’n zuurstofmolecule wordt ook wel een hydroxyle ion genoemt. Het gehalte aan oxidanten wordt weergegeven door het ORP (oxidatie reductie potentieel). Een negatief ORP (bij pH-waardes boven neutraal) zorgt voor een antioxidatieve werking (veroudering vertragende werking) terwijl een positief ORP (pH-waarden onder neutraal een oxidatieve, dus een veroudering versnellende werking te zien geeft.

Het geïoniseerde alkaline water wordt over het algemeen gedronken met een waarde tussen de 8,5 en 9,5. Na pH-waarde 10 wordt het water wat bitter en smaakt dus niet meer zo goed.